29.11.02

Reclamekolder: valse beloften
Het wordt bijna vervelend hoe vaak we van de stoel afrollen van het lachen. Nu is het weer L'Oreal (als ik het in de hysterie goed zag) die een mascara belooft met het effect van valse wimpers! Wat een pech dat ik man ben. Maar ik kan wel wat verzinnen hoor: een auto met het effect van een bolderkar, een sigaret met het effect van een langwerpig stuk chocola met papier erom, een vriendin met het effect van een opblaaspop en een racemotor met het effect van een fiets met wasknijper tussen de spaken. Parket met het effect van plastic met een houtprint, violen met het effect van een synthesizer, teakhouten tuinmeubelen met het effect van formica en vlees met de smaak van sojabonen. Weet je nog meer? Reageer!

Consumentenleed: smeer je jonger

Smeer je jonger

Nivea heeft een produkt dat "anti age crème" heet. Nou, dat is handig. Ik wilde mij inschrijven voor Idols maar ik ben 10 jaar te oud. Als ik nu begin te smeren ben ik misschien 28 geworden voordat Idols-2 begint en kan ik mezelf net op tijd nog inschrijven. Ik moet natuurlijk wel factor 10 gebruiken anders red ik het niet op tijd.

28.11.02

Trends: GSM-gedrag

IMG_0496.JPG IMG_0497.JPG Deze week rapporteerde een sportverslaggever (sorry, alweer) dat Jorien van den Heerik in 1991 als eerste met een GSM liep. Dat kun je wel zeggen ja, de techniek is pas in 1995 op de
markt gekomen. Alhoewel de écht belangrijke mensen zich inmiddels kunnen permitteren om er geen te hebben blijft het hip om met je GSM te koop te lopen. Een paar jaar geleden was het 'in' om je GSM paraat aan de broeksriem te laten bungelen. De GSM-gebruiker van het type liftmonteur was geboren. Daar was de lol echter snel weer van af op het moment dat alle jassen, tassen en andere draagbaarheden een GSM-op-de-man-vakje kregen. Nu doet dan ook het type bewaker meer een meer zijn intrede, die het oortelefoontje permanent in zijn oor heeft (bellend of niet). Overigens las ik ooit een stelling dat de GSM een prima middel is voor mensen die moeite hebben met spreken in het openbaar.

Media: Idols rekensommetje
Hoe is het mogelijk dat men bij Idols maar liefst 7500 kandidaten heeft gejureerd? Ze zijn op 5 lokaties geweest, dat zijn 1500 kandidaten per lokatie. De audities waren in het weekend en men zal dus twee dagen op elke lokatie hebben gezeten. Ergo: 16 uur per lokatie. Dat zijn 93 deelnemers per uur ofwel anderhalve deelnemer per minuut. Te zien aan de tijd die ze besteedden aan degenen die op TV zijn geweest klopt hier iets dus niet. Maar wat...?

26.11.02

Taalvervuiling: sporttaal (2)
Ook de commentatoren in mijn favoriete sport (alles met wielen eraan behalve een fiets) gaan geregeld in de fout. Hier geldt eveneens dat men al jaren dezelfde fout van elkaar napraat. Iedereen hoort het maar niemand zegt er wat van: 'Schumacher gaat aan Montoya voorbij'. Compacter maar vooral juister zou zijn: 'Schumacher gaat Montoya voorbij'. Nu is het niet zo dat Schumacher nooit aan Montoya voorbij gaat want laatst kwamen ze elkaar in de paddock tegen, Montoya zei 'hoi Michael' en Schumacher zei niets terug. Bij een andere gelegenheid zei Montoya 'hoe gaat het, Michael?' en Schumacher zei 'woensdag', alhoewel hij toen niet aan Montoya voorbij ging maar aan diens vraag. Eveneens is het niet per definitie zo dat je tijdens een inhaalmanoeuvre niet ergens aan voorbij kan gaan. Als je bijvoorbeeld inhaalt tijdens het zwaaien van een gele vlag ga je voorbij aan het feit dat dat niet mag. Kortom, erg ingewikkelde materie, te ingewikkeld kennelijk voor ons sportjournaille. Om het nog ingewikkelder te maken heeft men ook al jaren geleden afgeleide uitdrukkingen geïntroduceerd: 'Schumacher komt dichterbij aan Montoya'. Ik heb wel een idee wat de verslaggever ermee wil bedoelen maar geen idee hoe dit in feite kan worden uitgelegd. Het verschijnsel is in elk geval niet van voorbijgaande aard.