7.2.03

Taalvervuiling: het verschil maken (2)
Eén van mijn trouwe contribuanten kwam met een mogelijke uitleg voor de uitdrukking het verschil maken die hier onlangs is besproken. Het verschil is kapot. Wat kapot is moet je maken. Je maakt dus het verschil. Er zit wat in.

Techniek: Word Jongelog-plugin®

Hoe modern de hedendaagse computers ook zijn, veel voor de hand liggende functies ontbreken nog in de meest basale programma's. Daarom heeft Jongelog een plugin ontwikkeld voor het populaire Microsoft Word. Je kunt hem hier downloaden en dertig dagen gratis gebruiken. Daarna kost de registratie EUR 29,-. Klik op het plaatje om een schermvoorbeeld te zien.

6.2.03

Consumentenleed: vers uit de fabriek
Wat doe je als al je concurrenten net zo'n goed produkt hebben als jijzelf en het assortiment beschikbare superlatieven is uitgeput? Dan ga je fantasie toevoegen aan de werkelijkheid. Zo kun je Appelsientje kopen dat elke ochtend vers wordt geperst. Vast en zeker, maar niet op dezelfde ochtend als jij het uit je koelkast haalt. Op het plaatje hier zie je een deksel dat ik van de vruchtenyoghurt afscheurde. Prima spul, daar niet van, maar hoeveel verser is deze "vers-van-de-boerderij"-yoghurt dan andere yoghurts? Yoghurt die werkelijk vers van de boerderij komt zit in een emmertje of een oude jampot. Niet in een plastic tonnetje met 4-kleurenopdruk en allerlei E-nummers. En hoe komen deze tonnetjes bij Albert Heijn in de schappen? Gaat de boer die 's-ochtends bij alle filialen afleveren? Of doet hij er elke dag een paar? En wie plakt al die tonnetjes dan dicht? De knecht, zoonlief? Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer vragen er in je opkomen. Maar reclame is niet om over na te denken. Daarom ben ik eigenlijk wel benieuwd of de fabrikant niet heel stiekem ons wil laten geloven dat hun fantasie werkelijkheid is.

5.2.03

Nieuws: Irak onveranderd klaar voor de strijd.



Ook nadat het requisitoir van Powell, die vandaag met harde bewijzen tegen Irak kwam, de oorlogsdreiging dichterbij kwam melden officiële woordvoerders dat Irak onveranderd klaar is voor de strijd. "De ongelovigen zullen.." enz. enz. enz., aldus een strijdlustige functionaris.

Trends: vet laag.

Kenners zullen het merk vast en zeker weten, deze fabrikant heeft in elk geval de afgezakte broek her-uitgevonden. Deze gang van zaken is onbedoeld ontdekt door de kruimeldief die begon als een handig handstofzuigertje op een accu, vervolgens groeide en groeide en op een dag gewoon weer een stofzuiger was. Dat is met deze spijkerbroek ook gebeurd. Lager en lager is het motto en nu is daar dan ook een laag kruis aan toegevoegd. Hetzelfde effect bereik je met een gewone, maar afgezakte, spijkerbroek. Toch zal dat wel verschil zijn met dit modische verschijnsel. De prijs vast en zeker.


Nieuws: winkeldief vrijgesproken
Arnhem, 5-2-2003 [JPA]
De rechtbank in Arnhem heeft de 55-jarige K.M. uit Oss vrijgesproken van de diefstal van een paar schoenen. "Een taalprobleem lag ten grondslag aan dit misverstand, " zo concludeerde de rechter. Wat was het geval? Een winkelier in de woonplaats van de man had damesbergwandelschoenen in de aanbieding en prees ze aan met het opschrift "Steel toe". Wonend in een Nederlandstalig land, winkelend in een Nederlandstalige winkel met Nederlands winkelpersoneel en voornamelijk Nederlandse klanten was M. op het verkeerde been gezet. Hij interpreteerde de actie als een aanmoediging om de schoenen te ontvreemden. "Ik dacht dat er een prijsvraag aan verbonden zat. Dat de winkelier bijvoorbeeld de gestolen schoenen die op straat werden geïdentificeerd met een bos bloemen of een kortingsbon beloonde. Door een promotieteam of zo." Niets was minder waar. "Het was zeker niet de bedoeling om onze ladies outdoors met stalen neuzen te stelen," aldus de winkelier. "Het is toch duidelijk dat items die bij ons in de sale zijn gewoon betaald moeten worden." Toch stelde de rechter M., een keurig heerschap met een vlekkeloze staat van dienst, in het gelijk. Als gevolg van de uitspraak en de daarmee gemoeide schadepost ziet de ondernemer zich genoodzaakt de partij damesbergwandelschoenen via webadvertenties tegen een verhoogde prijs aan de man te brengen.

4.2.03

(advertentie)

Trends: Valentijnsdag


Binnenkort is het weer zover: Valentijnsdag! Leuk voor de middenstand en dus niks spontaans aan. Wat moeten wij met al die feesten die uit Amerika komen overwaaien en waar we niets mee hebben? De Kerstman? Opzouten. Haloween? De eerste kleuter die voor mijn deur staat om om snoep te vragen kan een ongenadige punter onder zijn hol verwachten. Het is een Amerikaans feest, ga je snoep dan ook daar halen, snotneus! En nog even over Valentijn: het feest der dralenden. Zet gewoon op dat kaartje wat je bedoelt: ik wil met je neuken, groetjes, Jan plus telefoonnummer. Niet van dat benauwde.

Media: Slipknot uit elkaar!
Veronica Magazine meldt hetvolgende. Geen leuk nieuws voor Slipknot-fans, maar zanger Corey Taylor heeft onlangs aangegeven nog één album als Slipknot te willen maken, om daarna uit elkaar te gaan. Corey heeft zich kennelijk laten inspireren door de Space Shuttle. Benieuwd of de overige bandleden zijn voorbeeld volgen.

Verkeer: de bebouwde kom
NRC Handelsblad meldt dat de meeste snelheidsovertreders (53%) worden betrapt in de bebouwde kom. Nog geen 10% wordt bekeurd op wegen waar een maximum van 120 km/u geldt. Ik zou toch werkelijk denken dat het andersom is want ik heb in de 20 jaar met rijbewijs pas 1x met eigen ogen een controle gezien in de bebouwde kom (in 1986 welteverstaan). Toch wordt het artikel onderschreven door een bericht in onze plaatselijke krant waarin men melding maakt van een dwaas die 107 reed waar 50 mocht. Dat is na correctie dus de teller heeft rond de 120 aangewezen. Over dwaas gesproken: ik vind het dwaas dat je hiervoor dezelfde boete krijgt als met 177 waar het 120 is. In het laatste geval rijd je 147% van de toegestane snelheid op een plaats waar geen kinderen tevoorschijn springen, in het eerste 214% van het maximum in een omgeving waar wel kinderen lopen. Ik zal het wel nooit snappen.

3.2.03

Taalvervuiling: het verschil maken
Natuurlijk weten we allemaal dat als we een Amerikaanse filmheld of dito popidool horen zeggen: "makes the difference" dat er bedoeld wordt: "is het verschil". Maar niet iedereen weet dat. Het begon met De Poema's die het liedje schreven "zij maakt het verschil". Deze dichterlijke vrijheid is alsom opgevat als een nieuwe kekke uitdrukking, het verschil maken. D66 maakte er zelfs haar slogan van in de afgelopen verkiezingen. Ze deden hun ding maar het maakte geen verschil.